Στο κυνήγι της «λευκής φάλαινας»

Όταν το τέλος φτάνει και κάθε ελπίδα να αλλάξει κάτι έχει χαθεί, ξέρεις ότι για μια ακόμη φορά νικήθηκες. Είτε θα αποσυρθείς όντας λίγο πιο σοφός για την επόμενη φορά, είτε θα την κυνηγήσεις με μανία.


Το όνομά μου είναι Ισμαήλ.

Η πρώτη φράση από το Moby Dick, έργο στο οποίο η ικανότητα της λευκής φάλαινας να ξεφεύγει αλλά και η καταστροφή που αφήνει πίσω της συμβαδίζει με τον απρόβλεπτο και αβυσσαλέο χαρακτήρα του αποτελέσματος της ισοπαλίας

Πόσες φορές δεν είχατε σίγουρο έναν αγώνα αλλά στο τέλος χάσατε τα λεφτά σας γιατί τελείωσε ισοπαλία ; Ή ίσως οι υψηλές αποδόσεις σας προκαλούν να τις επιλέξετε επηρεασμένοι από τα μεγάλα κέρδη που σας υπόσχεται ; Όπως και να έχει, οι πιο πολλοί έχουμε χτυπηθεί από τις ισοπαλίες, λιγότερο ή περισσότερο ο καθένας.

Είναι από τα πιο δύσκολα αποτελέσματα να προβλέψει κανείς πριν αρχίσει ο αγώνας. Εξαρτώνται τόσο πολύ από τι συμβαίνει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού που μια λάθος πάσα και μπορεί να γίνει η ισοφάριση ή ένα λάθος σφύριγμα και οι προβλέψεις μας πάνε στα σκουπίδια.

Βέβαια, το ένστικτό μας μερικές φορές μας λέει ότι ο αγώνας θα έρθει ισοπαλία και όταν έρχεται εμείς τα βάζουμε με τον εαυτό μας, γιατί η εμπειρία μας μας έχει διδάξει επίπονα να μην ποντάρουμε σε αυτήν.

Αλλά μήπως η ισοπαλία έχει κάποια λημέρια που της αρέσουν ή κάποια πρωταθλήματα και ομάδες που προτιμά καλύτερα ; Βέβαια, αν νομίζετε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο αφού πιστεύετε ότι η πιθανότητα της ισοπαλίας είναι πάντα 33%, τότε μάλλον θα ξαφνιαστείτε.

Μια ματιά στα πρωταθλήματα

Καταρχάς, θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με τα πρωταθλήματα ως γενική εικόνα. Υπάρχουν άραγε πρωταθλήματα με μεγαλύτερη ροπή προς τις ισοπαλίες, και αν ναι, είναι μια γενική τάση ή κάτι τυχαίο ;

Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει τα συνολικά ποσοστά των ισοπαλιών από το 1995 για 25 πρωταθλήματα, τόσο για τις πρώτες κατηγορίες αλλά και για τις χαμηλότερες, όπου αυτά είναι διαθέσιμα από τα δεδομένα που έχουμε.

total_draws

Βλέπουμε ότι τα ποσοστά κυμαίνονται από 21.5% στην Division 3 της Σκωτίας έως και 32.4% στην Serie B της Ιταλίας. Είναι ένα μεγάλο εύρος το οποίο επιβεβαιώνει πως το 33% για την ισοπαλία δεν επαληθεύεται. Τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, Premier League Αγγλίας και Primera Division βρίσκονται στο 24.3% και στο 25.6% αντίστοιχα. Βέβαια, χαμηλότερα στο 23.1% βρίσκεται η πρώτη κατηγορία του εθνικού μας πρωταθλήματος.

Τρία πρωταθλήματα,  η Serie B της Ιταλίας, η Division 2 της Γαλλίας και η Segunda Division της Ισπανίας,  βρίσκονται στην κορυφή αγγίζοντας και ξεπερνώντας το 30%, με 30%, 33.2% και 33.4% αντίστοιχα.

Κοιτώντας λίγο βαθύτερα

Ο πίνακας που προηγήθηκε μας παρουσιάζει συνολικά τι συμβαίνει και για αυτό θα πρέπει να δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για να διαπιστώσουμε αν τα ποσοστά αυτά διατηρούνται κατά την διάρκεια των ετών ή είναι απλά κάποιες αγωνιστικές χρονιές που έχουμε ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά ισοπαλιών.

Για ευκολία θα επικεντρωθούμε στα 3 πρωταθλήματα, που αναφέραμε πριν, με τα υψηλότερα ποσοστά ισοπαλιών.

top_3_leagues

Από τα ποσοστά των ισοπαλιών για κάθε χρονιά βλέπουμε πως τα πρωταθλήματα διατηρούν το υψηλό ποσοστό των συνολικών ισοπαλιών που αναφέραμε προηγουμένως και υπάρχουν αρκετές χρονιές που το ξεπερνούν. Για την Serie B της Ιταλίας αυτό συμβαίνει 9 φορές, ενώ για την Division 2 της Γαλλίας και για την Segunda Division της Ισπανίας, 12 και 10 φορές αντίστοιχα.

Η Serie B της Ιταλίας και η Division 2 της Γαλλίας είναι πιο σταθερές διαχρονικά, όπως φαίνεται και από την τυπική απόκλιση που είναι σχετικά κοντά, 0.019 και 0.0153 αντίστοιχα. Αντίθετα, η Segunda Division της Ισπανίας παρουσιάζει μεγαλύτερες διακυμάνσεις, με 9 από τις 19 χρονιές κάτω από τον γενικό μέσο όρο της 30.04%, φτάνοντας έως και το 24.2% την αγωνιστική χρονιά 2011-20012.

Τι σημαίνουν όλα αυτά ;

Είδαμε ξεκάθαρα πως το ποσοστό της ισοπαλίας κάθε άλλο παρά 33% είναι. Εκτός αυτού οι αριθμοί δείχνουν πως υπάρχουν πρωταθλήματα που ρέπουν πρός την ισοπαλία περισσότερο από τα άλλα και όχι μόνο για κάποια τυχαία χρονιά αλλά διαχρονικά.

Βέβαια, αυτή η διαπίστωση δεν είναι κάτι το συνταρακτικό, ούτε κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό που εμείς και μόνο εμείς ανακαλύψαμε και γνωρίζουμε. Όπως βλέπουμε παρακάτω και οι εταιρείες στοιχημάτων το ξέρουν.

draw_odds

Είναι εμφανές από τις αποδόσεις που δίνουν, αφού τα τρία πρωταθλήματα που έχουμε ήδη αναφέρει έχουν και τις τρείς μικρότερες αποδόσεις, που δεν ξεπερνούν το 3.1. Σε αντίθεση τα πιο δυνατά πρωταθλήματα της Premier League της Αγγλίας και της Primera Division της Ισπανίας των οποίων η απόδοση κυμαίνεται στο 3.786 και 3.802. Την πιο μεγάλη απόδοση την έχει η Eredivisie της Ολλανδίας με 3.929.

Ίσως να υπάρχουν ευκαιρίες να βγάλουμε χρήματα χρησιμοποιώντας αυτά που έχουμε αναφέρει αλλά θα πρέπει να βρούμε κάποιο πιο εξεζητημένο σύστημα από το να παίξουμε όλα τα παιχνίδια στην ισοπαλία. Μπορεί να φαντάζει απλοϊκό το προηγούμενο σύστημα και παράλογο αν κάποιος επέλεγε να το ακολουθήσει αλλά καλύτερα να το αναφέρουμε έστω και προς αποφυγή, αφού μπορεί να υπάρχει στο μυαλό κάποιων.

Σε επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε τις ισοπαλίες όσον αφορά τις ομάδες και θα δούμε τι συμπεράσματα θα βγάλουμε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Στο κυνήγι της «λευκής φάλαινας»

  1. […] Αναφέραμε παραπάνω πως η απόδοση της ισοπαλίας είναι υψηλή, αυτό βέβαια εξαρτάται και από το πρωτάθλημα. Ίσως κάποιος να περίμενε πως όλα τα πρωταθλήματα να παρουσιάζουν παρόμοια συμπεριφορά, αυτό όμως δεν συμβαίνει. […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε